De basis voor een gezond lichaam begint met de juiste voeding. Zonder de juiste voedingsstoffen en een goede opname van deze voedingsstoffen in ons lichaam verliezen we gezondheid en krijgen we te maken met klachten zoals:
• Verminderde energie, veel moe
• Slechte nachtrust en verminderde concentratie
• Obesitas, metabool syndroom, diabetes
• Allergieën, astma, eczeem, droge huid en acne
• Hartklachten, hoog cholesterol/hoge bloeddruk, beroerten
• Ziekte van Crohn/darmklachten
• Gewrichtspijn, zwelling, artritis, artrose, fibromyalgie
• Migraine
• Stemming wisselingen, depressie, angsten
• Degeneratie van de hersenen, Alzheimer
• Slecht herstel, slechte genezing en slechte immuun reactie etc.

Wist je dat dit zich allemaal kan ontwikkelen door voeding?

Voor een gezond lichaam zijn goed functionerende cellen nodig. Om de cellen goed te laten functioneren zijn omega 3 en omega 6 veturen noodzakelijk. Deze omega vetzuren zorgen er namelijk voor dat de aangeboden voedingsstoffen goed worden opgenomen in de cellen. Tevens zorgen zij ervoor dat de afvalstoffen de cel weer uit kunnen om te worden afgevoerd. Omega vetzuren zijn essentieel dat betekent dat je lichaam ze niet zelf aan kan maken. Je zult ze dus via de voeding binnen moeten krijgen. Het is heel belangrijk dat je ze ook in de juiste verhouding binnen krijgt. We krijgen echter met ons huidige westerse voedingspatroon helaas een overschot aan omega 6 vetzuren binnen en een groot tekort aan omega 3 vetzuren.
Omega 3 is belangrijk om cellen die beschadigd zijn te herstellen. Als we te weinig omega 3 vetzuren binnen krijgen is herstel minder of niet meer mogelijk en zullen cellen steeds verder beschadigen. De cellen kunnen hierdoor niet meer optimaal functioneren. Hierdoor kunnen bovenstaande klachten zich gaan ontwikkelen.
Een perfecte balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is 1:1. Waarden boven de 1:5 geven een verhoogd risico om klachten te ontwikkelen. Daarom ervaren veel mensen moeheid door energie tekort. Dit komt doordat (ook beginnende) ontstekingsreacties veel energie vragen van het lichaam. Bij een tekort aan omega 3 vetzuren kunnen de ontstekingen niet afgerond worden en worden ze chronisch (dit worden ook wel laaggradige ontstekingen genoemd).

Hoe vul je omega 3 het beste aan?

Omega 3 vetzuren vinden we voornamelijk in voeding uit de zee. En dan vooral in vis. Het beste kun je je omega 3 dan ook aanvullen met een goede, zuivere en vloeibare visolie. Uit bloedonderzoeken blijkt dat bijna iedereen een te kort heeft aan omega 3. Ook de mensen die heel gezond eten met 2/3 keer vis per week op het menu.

Wat is een goede visolie?

Een goede visolie is rijk aan EPA en DHA. Dit zijn de bouwstoffen voor ogen, hersenen en de celwanden en zorgen voor een goed immuunsysteem en het afronden van ontstekingen.
Het risico bij gezonde oliën is dat het, wanneer het in aanraking komt met zuurstof, gaat oxideren Gezonde olie veranderd dan in ongezonde olie. Deze wordt dan ontsteking bevorderend in plaats van ontstekingsremmend. Dat is niet de bedoeling. Vandaar dat de keuze voor een vloeibare visolie de beste is, de visolie in veel omega 3 capsules zijn voor een groot deel geoxideerd en leveren dus weinig bruikbare omega 3. Deze kun je herkennen doordat ze heel erg naar rottende vis ruiken. Neem contact met mij op als je wilt weten welke Omega ik adviseer en waarom.

Is de verhouding omega 3 en omega 6 in het bloed te meten?

Ja, je kunt met een eenvoudige bloedtest onderzoeken hoe de verhouding omega 3 zich bij jou verhoudt ten opzichte van omega 6. Deze test laat de waardes zien als een gemiddelde van de voeding die je het laatste half jaar hebt genuttigd. Dit is een gemiddelde van de voeding die je het laatste half jaar hebt genuttigd en dus geen momentopname
Er worden 2 parameters gemeten. Namelijk de verhouding omega 3 op omega 6 en het aandeel omega 3 in de celwand (de celmembraan). Indiende 1e binnen de 1:3 valt (dit is de ratio) en de 2e rond de 10% of meer) den zegt de wetenschap dat de kans op hart- en vaatziekten met 90 % afneemt.