Vrouwen en hormonen

Vrouwen en hormonen, daar wordt redelijk vaak over gesproken. Men denkt dan echter meestal in eerste instantie aan het “vrouwelijke” hormoon Oestrogeen en eventueel aan de schildklierhormonen.

Dit zijn echter absoluut niet de enige hormonen die wij in ons lichaam hebben!

Zo hebben we bijvoorbeeld ook het zogenaamde mannen hormoon Testosteron, alleen in een andere balans met oa Oestrogeen dan bij mannen. Daarnaast kun je denken aan hormonen zoals Cortisol (stress), insuline, leptine. Dat zijn ze echter zeker niet allemaal.

Van belang is dat al deze hormonen met elkaar in balans zijn. Als er door omstandigheden één hormoon uit balans is kan er elders in de hormonale keten ook een probleem ontstaan, waardoor  er klachten kunnen optreden. Te denken valt aan bijvoorbeeld menstruatieklachten, de overgang, problemen om zwanger te worden, vermoeidheid, onrust in het lijf, slaapproblemen en gewichtsproblemen.

Het is van belang om uit te zoeken waar de oorzaak van de disbalans in de hormonen vandaan komt.  Dit kan namelijk heel divers zijn en (vaak) uitmaken hoe je de hormonen weer in balans kunt krijgen. De basis kan het zelfde zijn, maar het “finetunen” kan zeer verschillend zijn. 

 

Stress

Indien bijvoorbeeld door langdurige stress  het Cortisol flink verhoogd is en blijft kunnen er allerlei klachten ontstaan doordat het lichaam het Cortisol blijft aanmaken ipv bijvoorbeeld de benodigde hoeveelheid Oestrogeen,Testosteron en schildklierhormonen. Hierdoor kan het zijn dat je in een burnout zit, maar de behandeling niet voldoende ondersteuning biedt, daar de hormonen niet in balans gebracht worden. Meer uitleg hierover kun je lezen op mijn pagina stress

Insulineresistentie

Of als je insuline te hoog is, kan er insulineresistentie ontstaan. Over het algemeen denkt men in het geval van insulineresistentie vooral aan mensen met overgewicht en Diabetes type 2. Uit steeds meer onderzoeken blijkt echter dat insulineresistentie ook ten grondslag kan liggen aan jicht, hart- en vaatziekten, PCOS ( polycysteus ovarium syndroom), en diverse neurologische en neurodegeneratieve ziekte beelden zoals ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS) en ziekte van Alzheimer. In deze gevallen zou een ketogene leefstijl ondersteuning kunnen bieden.

Zwangerschap

Als je probeert om moeder te worden kan het zijn dat je problemen ervaart om zwanger te worden. Hier kunnen meerdere oorzaken aan te grondslag liggen. Een aantal zijn met andere voeding en/of aanvulling met supplementen op te lossen. Daarnaast is het belangrijk om ook naar de man te kijken. Soms zijn er bij de man ook processen die verbeterd kunnen worden om een zwangerschap te realiseren. Dit wordt helaas vaak vergeten.

 En dan ben je zwanger! Fantastisch, van harte gefeliciteerd.

Belangrijk is dat je nu goed voor jezelf zorgt. De baby zal namelijk een flink aantal voedingstoffen van je ontrekken voor een goed ontwikkeling. Als de moeder een tekort heeft, zal de baby in eerste instantie zoveel mogelijk krijgen en dan is het afwachten wat er voor de moeder overbijft.  Regelmatig zie je tijdens of na de zwangerschap te korten bij de moeder ontstaan. Daarom is het van belang te zorgen voor goede uitgebalanceerde voeding en aanvullende supplementen.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat je zeker de balans in je lichaam kunt verbeteren. Dit is echter lang niet altijd een quick fix!

Over het algemeen duurt het een tijd voordat je hormonen uit balans zijn geraakt. Helaas is er (vaak) ook wat tijd voor nodig om ze weer in balans te krijgen.

Met aanpassingen in voeding en  leefstijl en ondersteunende supplementen kun je heel veel doen, maar neem daar de tijd voor. Het gaat namelijk om het veranderen van een leefstijl en tekorten aan bepaalde stoffen weg werken.

 Indien je daar klaar voor bent en aan de slag wilt, neem dan contact met mij op. Ik kan je hierbij helpen en waar nodig een vriendelijke schop onder je kont geven!

Ik ben er klaar voor om mijn leefstijl aan te passen

En ik wil daar graag ondersteuning bij