Veel gestelde vragen

Kun je met behulp van een thermogram borstkanker vaststellen?

Nee, op basis van een thermogram kan geen borstkanker worden vastgesteld.

Borstkanker kan alleen worden vastgesteld door weefselonderzoek via een biopsie/punctie. Wel kan met behulp van thermografie worden geconstateerd dat (een deel van) je borst een afwijking laat zien die een reden geeft voor verder onderzoek.

Dergelijke afwijkingen kunnen met thermografie al in een zeer vroeg stadium ontdekt worden. Wanneer onze arts-thermoloog een hoog niveau van zorg constateert, zult u altijd worden

doorverwezen naar uw huisarts en/of het ziekenhuis voor verder onderzoek

Betekent een medische thermogram zonder bijzonderheden dat ik 100% gezond ben?

Nee.

Net als iedere andere onderzoeksmethode geeft medische thermografie geen 100% garantie.

Wat is een baseline?

Een baseline is een combinatie van twee thermografische borstonderzoeken en wordt gebruikt als nullijn-meting. Het is een uitgangspunt dat gebruikt kan worden voor verdere vergelijking.

Vrouwen die voor het eerst een thermografie laten maken adviseren wij om te kiezen voor zo’n baseline.

Bij het eerste onderzoek geven de temperaturen en patronen ons een indruk van je borsten. Soms verbeteren deze patronen, als je met de diverse borstgezondheidstips aan de slag gaat in de 3 of 6 maanden daarna. Maar het kan ook de andere kant opgaan en dat kunnen we dan zien bij het tweede onderzoek.

Een tweede onderzoek is om duidelijkheid te krijgen over je patronen en over de zorgindicatie die we moeten toekennen.. Kwaadaardige cellen delen zich elke 90 dagen; mocht er iets gaande zijn in je borst, dan krijgen we dat snel duidelijk in een baseline.

De baseline is verder belangrijk omdat deze een blauwdruk geeft van hoe je borsten zijn en welke patronen specifiek bij jou horen (mede op basis van jouw voorgeschiedenis). We pakken de baseline er altijd bij als je voor een vervolg controle komt.

Hoe lang duurt het laten maken van een thermogram?

Dit is afhankelijk van het onderzoek dat je kiest (en dus van het aantal foto’s). Een consult duurt tussen de 15 en 90 minuten.

Wordt thermografie vergoed door de verzekering?

Op dit moment voor zover wij weten helaas niet!

Zodra wij weten dat een bepaalde verzekeraar thermografie vergoedt dan zullen wij dit melden.

Mocht je een verzekeraar weten die wel het onderzoek vergoed laat het ons dan weten, dan kunnen we dit vermelden.

Zijn er nog verborgen kosten?

De prijzen, aangeboden diensten en de uiteindelijke kosten zijn precies zoals vermeld op de site.

 

De prijzen inclusief het maken van het thermogram, 21% BTW, de interpretatie en het rapport en het telefonisch consult van ongeveer 15 minuten na ontvangst van het verslag.

Wie beoordeeld de scans en maakt de rapporten?

De Total Vision-software biedt de mogelijkheid de anamnese en de thermografische beelden direct te uploaden Physicians Insight voor interpretatie.  De scans worden beoordeeld door  Physicians  ( dat is soms een arts en soms een therapeut) die bovenop hun opleiding  een extra opleiding tot medisch thermoloog hebben gedaan. Zij maken ook de rapporten. 

Deze rapporten zijn in het engels, daarom sturen  voor de duidelijkheid een Nederlandse vertaling mee.

.

Is er wetenschappelijk onderzoek?

Ten minste vijf belangrijke studies gepubliceerd tussen 1980 en 2003 stellen dat (borst)thermografie is een belangrijke stap vooruit is in het vaststellen van borstkanker niet alleen met grotere gevoeligheid en specificiteit, maar ook jaren eerder dan met een andere wetenschappelijk geteste medische technologie. Meer onderzoeken kunt u vinden op pubmed.

* Cancer, 1980, Volume 56, 45-51. (17) 58.000 patiënten met borstklachten werden onderzocht tussen 1965 en 1977. 1.245 patiënten met abnormale Th3 mammothermen hadden normale borsten door mammografie, echografie, lichamelijk onderzoek en biopsie. 38% van de vrouwen met normale borsten en 44% van de vrouwen met mastopathie heeft binnen vijf jaar borstkanker met biopsie ontwikkeld. 90% van de patiënten met Th4 of 5 had de diagnose kanker bij hun eerste bezoek.

* Biomedical Thermology, 1982, 279-301, Alan Liss, Inc., New York. Michel Gautherie, MD, volgde tienduizend achthonderdvierendertig vrouwen gedurende 2 tot 10 jaar door klinisch onderzoek, mammografie en thermografie. (15) Het onderzoek volgde 387 personen met normale borstonderzoeken en mammogrammen, maar Th3 thermografische scores voor een gemiddelde van minder dan drie jaar. Bij degenen zonder symptomen ontwikkelde 33% kanker. Bij mensen met cystische mastitis ontwikkelde zich kanker bij 41%. Dit waren voornamelijk vrouwen tussen de 30 en 45 jaar oud, waarbij borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak is.

* Thermology, 1986, deel 1, 170-73. (18) De effectiviteit van mammografie, klinische palpatie en thermografie werd vergeleken bij de detectie van borstkanker. Thermografie had de beste betrouwbaarheid, maar de beste resultaten werden gevonden toen ze alle drie samen werden gebruikt.

* The Breast Journal, Volume 4, 1998, 245-51. (19) Keyserlingk et al documenteerden een gevoeligheid van 85% bij de diagnose van borstkanker met behulp van klinisch onderzoek en mammografie samen. Dit nam toe tot 98% wanneer borstthermografie werd toegevoegd.

* American Journal of Radiology, januari 2003, 263-69. (16) Het tijdschrift meldde dat thermografie 99% gevoeligheid heeft bij het identificeren van borstkanker bij enkele onderzoeken en beperkte gezichtspunten. Dus een negatief thermogram (Th1 of Th2) in deze setting is krachtig bewijs dat kanker niet aanwezig is.

Hoe moet ik mij voorbereiden op een scan?

Omdat de camera erg gevoelig is voor veranderingen in de huid hebben we een aantal instructies opgesteld om onduidelijkheid te voorkomen. Om een gericht onderzoek uit te voeren willen wij alles wat een verandering in temperatuur kan veroorzaken elimineren.

Het onderzoek kan plaatsvinden mits:

  • er geen borstoperatie,chemotherapie of bestraling tot 3 maanden voor de infrarood screening heeft plaatsgevonden.
  • er geen bioptie tenminste 1 maand voor screening heeft plaatsgevonden.
  • thermografie is aan te raden bij problemen tijdens borstvoeding. In andere gevallen pas drie maanden na de laatste actieve borstvoeding.
  • een behandeling bij de mondhygiënist kan tot 1 week voor de thermografie, indien er foto’s van het hoofd gemaakt worden.

 24 uur voor uw onderzoek:

  • vermijd extra inspanningen of fysieke activiteit.
  • wees matig met alcoholische consumpties.
  • geen massage of lymfe drainagebehandeling.
  • geen sauna, stoombad of andere hete baden.
  • geen fysiotherapie of chiropractische behandeling.

 De dag van het onderzoek:

  • geen make-up bij onderzoek aan het hoofd.
  • geen bodycrèmes bij lichaams- en borstonderzoek.
  • geen hete douche of bad tot 4 uur voor elk thermografisch onderzoek.
  • vermijd deodorant, ook biologische varianten.
  • niet van te voren gebied scheren of ontharen (minimaal 1 week) in het gebied van het onderzoek.
  • 2 uur van te voren niet eten bij een body onderzoek of onderzoek aan het hoofd.
  • niet roken tot 2 uur vóór het onderzoek omdat de bloedvaten vernauwen. Dit geldt voor elk thermografisch onderzoek.
  • tot 1 uur van te voren niet mobiel bellen aan het oor vanwege warmte bij een onderzoek aan het hoofd.
  • geen warme dranken nemen tot 2 uur voor het onderzoek.
  • geen kauwgum gebruiken op de dag van onderzoek.
  • vermijd airco in de auto die direct op het lichaam blaast.
  • verzoek om sieraden af te doen 2 uur voor het onderzoek.
  • geen strakke kleding dragen.
  • bij borstonderzoek; die dag geen bh dragen tot na de screening.
  • kom 10 minuten vroeger dan de afspraak om te acclimatiseren. 

Graag meenemen:

  • bij lang haar, elastieken en haarspelden
  • een lijst van medicijnen en supplementen
  • ingevulde vragenlijst (questionaire). Deze krijgt u bij de bevestiging van de afspraak toegestuurd.

 

Wat kan ik verwachten tijdens een thermografisch onderzoek?

Een borstthermografiesessie omvat een eenvoudige niet-invasieve procedure; zonder straling, volledig pijnloze en duurt ongeveer 30 minuten. 

Afhankelijk van het onderzoek dat je kiest (en dus van het aantal opnames) duurt een consult tussen de 15 en 90 minuten.

De kamertemperatuur is tussen 21 en 23 graden Celcius. Er wordt verzocht het te onderzoeken deel te ontkleden (afhankelijk van het soort onderzoek je bovenlichaam, of je hele lichaam tot je onderbroek). Hierdoor kan je lichaam vast afkoelen en zich van het valse hittepatroon van kleding ontdoen.

Er worden beeldweergaven vastgelegd om ervoor te zorgen dat alle hoeken van de het te onderzoeken deel worden gescand.

Daarna kijken we samen de afbeeldingen na op eventuele opnameverbeteringen, die dan meteen alsnog gemaakt worden. 

Ik wil graag meer informatie