Wat is Thermografie in een notendop?

Thermografie of infraroodfotografie is een pijnloze en stralingsvrije techniek waarbij de temperatuur en de veranderingen in de huidtemperatuur van uw lichaam in kaart wordt gebracht met behulp van een warmtegevoelige (infrarood) camera.

Wat breng je in beeld?

De infraroodfotografie helpt ons dus om de functie, de fysiologie te zien De huidtemperatuur staat  namelijk in verbinding met het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het hormonaal systeem.  Aan de hand van de weergegeven warmte en koude patronen kunnen conclusies worden getrokken aangaande veranderingen op fysiologisch (weefsel) niveau .

Dit in tegenstelling tot onderzoeksmethoden als röntgen, echo en MRI die naar de anatomische veranderingen kijken.

Wat kan je niet zien?

Met thermografie kunnen we geen kanker zien, maar kunnen we wel de fysiologische veranderingen zien die mogelijk kunnen duiden op de ontwikkeling daarvan. Vaststelling daarvan kan alleen worden gedaan door reguliere technieken, zoals bijvoorbeeld een punctie.

De Beoordeling van de screening

De volledige screening word opgestuurd naar specialisten in Amerika voor de interpretatie. De interpretatie van deze beelden vereist namelijk jarenlange ervaring  en die is op dit moment in Nederland nog niet voorhanden.

Er worden 3 vormen van zorg onderscheiden van “geen zorg” op thermografisch gebied, gemiddelde vorm van zorg en de zogenaamde hoge zorg van risico gemeten naar vastgestelde internationale normen.  Aan de hand van het niveau van zorg wordt een advies over de follow-up gegeven door de beoordelende specialist.

Onderzoek naar medische Thermografie

Er wordt al vanaf 1950 onderzoek gedaan en wereldwijd wordt deze techniek toegepast als fysiologisch onderzoek wat betekent dat de veranderingen in het weefsel worden bestudeerd.

Een ontsteking in het gebit is bijvoorbeeld niet zichtbaar via röntgen, maar is wel eenvoudig is aan te tonen met behulp van thermografie.

Wereldwijd wordt er in meer dan 5000 ziekenhuizen en klinieken gebruik gemaakt van thermografie voor het detecteren van pijn, ontstekingen, spataders, hormonale veranderingen, doorbloeding enz.

Indien u meer wilt weten over de wetenschappelijke studies die zijn gedaan kunt u kijken op http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=infrared+thermography, daar kunt meer dan 10000 wetenschappelijke studies vinden.

Meer weten?

Onder het kopje Thermografie op deze site vindt u uitgebreidere informatie over medische thermografie en de onderzoeken die u kunt laten doen.