Stop met broodjes, pasta’s, aardappelsen dergelijke. Dit zijn namelijk snelle koolhydraten en het lichaam zet deze om in suiker. Zeker in witte bloem zitten geen voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Er zijn genoeg mogelijkheden om deze voedingsmiddelen te vervangen. Denk aan extra groenten, bv bloemkool en broccoli rijst of courgettepasta in plaats van gewone rijst en pasta. Vervang de aardappels door extra groente.

Doordat het langzame koolhydraten zijn heb je langer een vol gevoel. Vooral als je het combineert met voldoende vetten en eiwitten. Daarnaast zitten ze vol met goede vezels voor de darmen. Combineer ook rauwe groenten met gekookte/gewokte groenten.

Hou het simpel, je hebt geen ingewikkelde vervangers nodig.

Wil je toch een lekker koekje, brood of iets dergelijks bak dan zelf een koolhydraatarme variant. Deze zitten meestal boordevol gezonde stoffen/vezels/vetten. Goed voor een vol gevoel en ze zetten de darmen aan om te werken, zonder dat deze lui worden zoals bij veel laxeermiddelen die de darmen juist plat leggen.

 

Een voorbeeld van een lekker brood dat  je zowel als brood als een soort cake kunt eten is het 3Care brood

Dit recept van glutenvrij brood zit boordevol vezels die je helpen je darmen gezond te maken en te houden. Het is bij uitstek geschikt voor mensen dit een voorkeur hebben voor licht/witbrood .

Het versgebakken brood laten afkoelen en in 18 sneetjes snijden.

Kan in een afgesloten trommel  1 week in de koelkast worden bewaard. Het brood kan ook per portie (sneetje) in de diepvries

 Benodigdheden voor 18 plakjes

  • 60 g amandelmeel
  • 60 g kokosmeel
  • 45 g psylliumvezels
  • 300 g sojayoghurt of Griekse yoghurt
  • 6 eieren
  • 0,5- 1 tl Himalaya zout naar smaak
  • 15 g wijnsteenbakpoeder

 Bereidingswijze

  • Meng met een mixer eieren, yoghurt, zout egaal en schuimig in ongeveer 2 minuten
  • Meng in een andere kom, amandelmeel, psylliumvezel, kokosmeel en het bakpoeder goed door elkaar
  • Meng de droge mix door het yoghurt-ei mengsel tot een egale massa Vet de broodbakvorm (of cakevorm 24 cm) in met olie of gebruik bakpapier
  • Doe het in een broodbakvorm Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het brood in het midden van de oven In ongeveer 60-70 minuten gaar.
  • De laatste 20 minuten het brood omdraaien in de bakvorm om de onderkant ook te bakken

 Let op: Voor psylliumvezel geldt: maximaal 15 g op een dag en veel erbij drinken, dan heeft het een hele goede invloed op je ontlasting. Drink je niet voldoende dan kan het juist verstoppend werken. Een groot glas water bij een broodje is dus echt niet overdreven