Het knuffelhormoon oxytocine zorgt dat je je gelukkig voelt. Oxytocine wordt aangemaakt in onze hersenen in de achterkwab van de hypofyse. Oxytocine versterkt sociale banden, geeft een gevoel van vertrouwen , verzacht pijn, vermindert de productie van stresshormonen, verlaagd de bloeddruk en brengt je lichaam tot rust. Hoe meer van dit knuffelhormoon, hoe beter dus.
Tevens is deze stof is ook voor, tijdens en na je zwangerschap heel belangrijk. Oxytocine hoort namelijk ook thuis in het rijtje zwangerschapshormonen. Deze neurotransmitter wordt (extra) aangemaakt tijdens de zwangerschap, bevalling en bij borstvoeding. Het is onder andere een wee-opwekkend middel en het zorgt tijdens de borstvoeding ervoor dat de melk sneller toeschiet.

Bloeddrukverlagend en stressverminderend

Oxytocine zorgt dat we ons gelukkig voelen. Het heeft invloed op het stressniveau en verlaagd de bloeddruk . Mensen die veel aandacht en warmte van anderen krijgen hebben een beter afweersysteem en voelen zich gelukkig en tevreden.
Bij zieke mensen komt de werking van het hormoon duidelijker naar voren: wanneer zij zich geliefd en geborgen voelen. Ontstekingen en worden genezen eerder veel eerder. Stress daarentegen verlaagt de weerstand en vertraagt het genezingsproces.

6 manieren om zelf het gelukshormoon aan te maken

Kun jij wel wat meer gelukshormoon (oxytocine) gebruiken in je leven of heb je iemand in je omgeving die wel wat extra gelukshormoon kan gebruiken? Je kunt de aanmaak van oxytocine bij je zelf ,maar ook bij anderen bevorderen.

  1. Aanraking is heel belangrijk. Knuffelen, een massage en seks verhogen allemaal je oxytocinespiegel. Ook jezelf een massage geven, zorgt voor een        verhoogde aanmaak
  2. Geef of ontvang een compliment
  3. Bel met een vriend of familielid
  4. Knuffel een (huis)dier of ga met je huisdier bij iemand langs
  5. Kijk in een boek of op het internet naar lieve plaatjes van jonge dieren
  6. Lach: hoe harder, hoe beter