Mannen en hormonen

Mannen en hormonen, daar word een stuk minder over gesproken en geschreven.  En als men dan hierover spreekt, gaat het over het algemeen met name over het Testosteron.

Echter mannen, jullie hebben dezelfde hormonen als vrouwen!

Alleen in een andere balans. Ook jullie hebben het hormoon Oestrogeen. Alleen in een andere verhouding met bv Testosteron dan vrouwen en er zijn gedurende de maand minder schommelingen. Als deze balans echter zoek is, dan kunnen er diverse problemen ontstaan zoals klachten behorende bij de Andropauze.

Vergeet echter niet dat er nog veel meer hormonen in ons lichaam aanwezig zijn. Bovenstaande zijn voorbeelden van de zogeheten geslachtshormonen. Je hebt echter ook hormonen zoals het stresshormoon Cortisol, schildklierhormonen, insuline en nog heel veel meer.

 

Stress

Indien bijvoorbeeld door langdurige stress  het Cortisol flink verhoogd is en blijft kunnen er allerlei klachten ontstaan doordat het lichaam het Cortisol blijft aanmaken ipv de benodigde hoeveelheid Testosteron. Hierdoor kan het zijn dat je in een burnout zit, maar de behandeling niet voldoende ondersteuning biedt, daar de hormonen niet in balans gebracht worden. Meer uitleg hierover kun je lezen op mijn pagina stress. Het is echter ook mogelijk dat de andropauze achter je burnout klachten zit. 

Insulineresistentie

Of als je insuline te hoog is, kan er insulineresistentie ontstaan. Over het algemeen denkt men in het geval van insulineresistentie vooral aan mensen met overgewicht en Diabetes type 2. Uit steeds meer onderzoeken blijkt echter dat insulineresistentie ook ten grondslag kan liggen aan jicht, hart- en vaatziekten een vergrote prostaat (benigne prostaat hyperplasie/BPH) , erectieproblemen , mannelijke kaalheid ,en diverse neurologische en neurodegeneratieve ziekte beelden zoals ziekte van Parkinson , Multiple Sclerose (MS) en ziekte van Alzheimer. In deze gevallen zou een ketogene leefstijl ondersteuning kunnen bieden.

Fertiliteit

Ook als je probeert om vader te worden kan het zijn dat je problemen ervaart om zwanger te worden. Dit ligt niet altijd geheel alleen aan de vrouw. Soms zijn er bij de man ook processen die verbeterd kunnen worden om een zwangerschap te realiseren. Dit wordt helaas vaak vergeten.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat je zeker de balans in je lichaam kunt verbeteren. Dit is echter geen quick fix!

Over het algemeen duurt het een tijd voordat je hormonen uit balans zijn geraakt. Helaas is er (vaak) ook wat tijd voor nodig om ze weer in balans te krijgen.

Met aanpassingen in voeding en  leefstijl en ondersteunende supplementen kun je heel veel doen, maar neem daar de tijd voor. Het gaat namelijk om het veranderen van een leefstijl en tekorten aan bepaalde stoffen weg werken.

 Indien je daar klaar voor bent en aan de slag wilt, neem dan contact met mij op. Ik kan je hierbij helpen en waar nodig een vriendelijke schop onder je kont geven!

Ik wil meer weten over

 

info volgt

Ik ben er klaar voor om mijn leefstijl aan te passen

En ik wil daar graag ondersteuning bij