Lavendel is een bekende en vaak gebruikte essentiële olie, omdat de werking zo veelzijdig is. Van een goede lavendelolie heb je maar weinig nodig voor een snel en goed resultaat.

Hieronder een aantal mogelijkheden om Lavendel in te zetten. 

Lavendel voor rust en ontspanning

De rustgevende, verzachtende werking van Lavendel zorgt voor zowel lichaam als geest!

Lavendelolie of lavendelwater kalmeert zenuwen en vermindert angst en een opgejaagd gevoel. Wrijf een beetje (olie) of spray (water) op de slapen, het voorhoofd en het achterste gedeelte van je kaak om de stress te verminderen. Wanneer je een stressvolle situatie in het vooruitzicht hebt, kun je het ook preventief inzetten.

Tevens  geeft het geestelijke ondersteuning bij onregelmatige menstruatie en menopauze, stemmingswisselingen, spanning, irritatie, angst, verdriet en huilen, stress en hyperactiviteit, te druk in je hoofd en depressie.

Voor een betere nachtrust kun je lavendelolie in een diffuser op je nachtkasje zetten. Of je doet een druppeltje op je kussen.

Voor kinderen kun je tevens een druppel lavendelolie in wat kokosolie oplossen en dan voor het slapen gaan de voeten masseren. Is gelijk een rustgevend en kwaliteitsmoment voor ouder en kind!

Helderheid van Geest

Door een paar druppels lavendelolie aan een voetenbad toe te voegen verjaag de vermoeidheid. Je kunt hiervoor ook gedroogde lavendel gebruiken. Eventueel kun je dit met rozemarijn of scharlei combineren. Dit geeft mentale helderheid die handig is als je bijvoorbeeld een lange autorit voor de boeg hebt.

Je kunt je eigen badzout maken: voeg lavendel, pepermunt en basilicumolie aan zeezout toe.

Bij reisziekte

Het is een snelle korte termijn oplossing tegen misselijkheid en desoriëntatie door reisziekte. Doe een druppel lavendel aan de binnenkant van je polsen en/of op je gezichtshuid (in het midden boven de wenkbrauw, in het midden van de kin, direct onder je oorlel)

Insecten verjagen

Vliegende insecten, waaronder muggen en fruitvliegjes hebben een gloeiende hekel aan de geur van lavendel. Om ze weg te houden kun je lavendel bij ramen en deuren smeren.

Voor Moeder en kind

Ook  voor moeder en kind is Lavendel een goede keuze! Je kunt het inzetten bij luieruitslag, tandenpijn, wondjes en waterpokken.

Een druppel onder de voetjes voor het slapen zorgt voor een betere nachtrust voor zowel kind als ouder!

Na de bevalling kun je de lavendel dagelijks in een diffuser doen, ter voorkoming of genezing  van een postnatale depressie. 

Verdun de lavendel met kokosolie en smeer het op de uitgerekte huid, hierdoor zullen zwangerschap striemen beter herstellen. Verdund kun je het ook ter kalmering op gevoelige borsten smeren.

Lavendel is kalmerend en verzachtend,  het helpt bij veel ongemakken en in sommige gevallen kun je de ongemakken hiermee voorkomen!

Voor kinderen dient de Lavendel altijd verdund te zijn. Bij voorkeur met kokosolie. Dit kan je zelf doen door 1 of 2 druppels met een theelepel kokosolie te vermengen. Fractionated coconutoil is een kokosolie die alleen de vloeibare delen bevat.  Je kunt de lavendel eventueel ook al verdund kopen.

Kortom een goede olie om in huis te hebben!

Gebruik de essentiële oliën als onderdeel van een proactieve manier van omgaan met je gezondheid.  De essentiële oliën kunnen niet zomaar gezien worden als vervanger van de reguliere gezondheidszorg. Het is het altijd raadzaam en dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! De essentiële oliën zijn geen geneesmiddel.