Ketogene Leefstijl

Ketogene leefstijl: Vetbranding, Focus en Energie

Steeds meer mensen hebben last van energiegebrek en een gevoel van “brainfog”.  Het verbeteren van je vetverbranding ondersteund bij het verminderen van deze klachten. Door een betere vetverbranding maak je zelf meer (endogene) ketonen aan.

Normaal gesproken gebruiken de hersenen glucose om in hun energiebehoeften te voorzien. Als er echter geen glucose beschikbaar is, is er één andere bron van energie die ze kunnen inzetten en dat zijn ketonen of ketolichamen. Deze ketonen vormen een meer geconcentreerde en efficiënte bron van energie dan glucose. Ze worden ook wel superbrandstof genoemd.  Ze produceren namelijk efficiënter energie dan glucose en vet!

Het is net als hoogwaardige benzine in je auto stoppen. De motor loopt beter, schoner en de brandstof wordt efficiënt gebruikt. Ketonen hebben ook een dergelijk effect op de hersenen en zorgen ervoor dat de hersenen efficienter gaan functioneren.

Door betere bloedsuiker en insuline levels in je lichaam kan je lichaam weer meer in balans komen, waardoor je je weer veel lekkerder gaat voelen.

Wanneer wij als baby geboren worden zijn we in principe in ketose. Dit betekent dat baby’s hun energie uit vetten/ketonen halen. Je lichaam heeft van nature een voorkeur voor ketonen als brandstof voor zijn cellen. Baby’s blijven in ketose zolang er borstvoeding gegeven wordt, omdat moedermelk een hoog vetpercentage heeft. Vet is dus een uitstekende energiebron. Zodra een baby de Westerse koolhydraatrijke voeding krijgt schakelt het vanzelf over van vetverbranding naar suikerverbranding. Op zich is dit geen probleem, omdat ons lichaam kan schakelen tussen vet-, en suikerverbranding.

 

 

Waardoor ontstaan problemen?

Door onze huidige leefstijl met de continue hoge inname van koolhydraten is het proces van overschakelen tussen glucose- of ketonen verbranding ernstig verstoord geraakt of zelfs stop gezet. We zijn voornamelijk suikerverbranders geworden. Ons lichaam vraagt voortdurend om meer koolhydraten en de overschotten hiervan worden omgezet in vet. De insulinespiegels blijven hoog waardoor vet niet kan worden verbrand. Door de continue inname van koolhydraten kunnen insulineresistentie (voorloper van diabetes) en laaggradige ontstekingen ontstaan. Deze kunnen bijdragen aan het ontstaan van ziektes zoals obesitas, diabetes, kanker, alzheimer, hart- en vaatziekten, geestelijke stoornissen, hormonale problemen etc.

Tijd voor verandering!

 Wil jij lekkerder in je vel zitten en meer energie krijgen? Dan is het overgaan naar ketonen als brandstof een goede stap. Een ketogeen voedingspatroon kan hiervoor zorgen. Je gaat maximaal 25 gram koolhydraten per dag eten en gezonde vetten tot je nemen. Na een tijdje schakelt je lichaam over op de vetverbranding en ontstaan er ketonen; je bent dan in ketose. Door jarenlange koolhydraatrijke eetgewoontes en het verstoorde metabolisme is

het voor veel mensen echter moeilijk om goed in ketose te komen en vaak nog lastiger om dit voor een lange tijd vol te houden. 

 

Maar wat is dan ketose?

Dit is een metabolische staat van het lichaam. Dit betekent simpel gezegd dat je lichaam is overschakeld van glucoseverbranding naar vetverbranding. Als je jouw ketonen meet tussen de 0.5 mmol/l en 7 mmol/l ben je in ketose. Voor een optimale ververbranding is het het beste om tussen de 1.5 mmol/l en 3 mmol/l te zitten.
De kans is groot dat ook jouw lichaam wel eens ketonen heeft aangemaakt of in een kleine staat van ketose is geweest. Stel dat je ’s avonds om 18:00 uur zou eten en uiteindelijk de volgende dag rond de middag pas weer eet, ben je zo’n 16 uur aan het vasten. Gedurende deze periode raakt je glucosevoorraad op en gaat het ook over op het maken van ketonen.

 

Gezondheidsvoordelen die een ketogene leefstijl kan geven

  • Meer energie
  • Mentale focus
  • Betere concentratie
  • Stabiele bloedsuiker
  • Geen/minder neiging tot continue snacken ( çravings)
  • Verzacht de effecten van insulineresistentie
  • Een diepe effectieve slaap
  • Biedt een alternatieve krachtige energiebron die kan worden benut door bijna elk orgaan (behalve de lever)
  • Snellere spieropbouw en weinig spierverlies
  • Verbetering van je uithoudingsvermogen en je sportprestaties

 

 

Ketogene leefstijl trajecten

 

 

 

 Keto leefstijl basis

 

Wil jij starten met een koolhydraatarme / ketogene leefstijl en leren hoe je dit zo gezond mogelijk kunt doen?

Heb je de discipline om zelfstandig aan de slag te gaan met een online programma? Dan is dit online programma wat voor jou!

 

 

 

 

 

Meer informatie?

 

 

 

Ketogene leefstijl  Plus

 

Liever aan de slag met ondersteuning, zodat je echt resultaat haalt? Heb hij behoefte aan iemand die met je meedenkt of heb je soms een “liefdevolle schop onder je kont” nodig?

Dan is het uitgebreidere ketoleefstijl pakket wat voor jou!

Tijdens de uitgebreide intake bespreken wat jouw uitdagingen en doelen zijn. Daarnaast overleggen we of het in jouw geval verstandig is om aanvullende onderzoeken te doen, zodat je weet wat je uitgangspunt is. Vervolgens ga jij aan de slag met het onlineprogramma en bespreken we tijdens de consulten je vragen en de uitdagingen die je tegen komt.  De afspraken kunnen zowel live of via online

 

Meer informatie? 

 

Exogene ketonen

Je kunt het aantal (endogene) ketonen in je bloed verhogen door je voeding aan te passen en je lichaam te stimuleren om over te gaan op vetverbranding. Voor sommige mensen is het echter lastig om in ketose te komen en te blijven.

Voordeel is dat je tegenwoordig je lichaam kunt ondersteunen met bio-identieke exogene ketonen. Exogene ketonen zijn ketonen die buiten het lichaam worden gemaakt.  Deze exogene ketonen zijn bio-identiek aan onze eigen ketonen waardoor zij 100% opgenomen worden. Binnen 60 minuten ben je in ketose en ervaar je alle voordelen van in ketose zijn!

Exogene ketonen zijn geschikt voor iedereen die zich vitaler wil voelen en meer energie wil hebben. Mensen die grip op hun mentale weerbaarheid willen hebben en stress willen verminderen. Mensen die willen afvallen en van hun “cravings” af willen. Sporters die hun sportprestaties aanzienlijk willen verhogen.  En mensen die al aan een keto lifestyle gewend zijn en de effecten willen vergroten.  Klik hier voor meer informatie over exogene / therapeutische ketonen.

 

Disclaimer
Een ketogene leefstijl of exogene ketonen zijn niet bedoeld om een diagnose te stellen, een behandeling te voorkomen of een ziekte te genezen. Als u onder medisch toezicht staat voor een allergie, ziekte, het nemen van voorgeschreven medicijnen of als u borstvoeding geeft, neem dan contact op met uw medische zorgverlenervoordat u uw dieet aanpast of nieuwe supplementen aan uw dagelijks regime toevoegt.

 

Ik wil meer weten over ketogene leefstijl

En/ of meer informatie over exogene ketonen