Wat is het, wat zijn de symptomen en wat te doen als er (eventueel) sprake is van een hersenschudding

 

Een hersenschudding wordt veroorzaakt door een klap op het hoofd. Het kan worden veroorzaakt door een botsing, bijvoorbeeld als een voetbal je hoofd raakt of je heel hard tegen iemand anders oploopt. Maar het kan ook worden veroorzaakt door een plotselinge schok of beweging. Als bij een auto-ongeluk bijvoorbeeld je hoofd hard naar voren zwaait, kunnen de hersenen de binnenkant van de schedel raken en een hersenschudding veroorzaken.

Hersenschudding is een traumatisch hersenletsel. Bij een hersenschudding kunnen blauwe plekken op de hersenen en zwelling van de hersenen ontstaan en er kan een bloeding plaatsvinden. Je hersenen hebben beperkte ruimte en als het begint te zwellen of blauwe plekken te krijgen, kunnen er problemen ontstaan ​​- en die kunnen heel snel optreden. De druk in de schedel kan toenemen tot een punt waarop het de hersenen beperkt en coma of de dood veroorzaakt.

Hersenschudding is een ernstig letsel en moet serieus worden genomen. Omdat het een vrij vaak voorkomende verwonding is, is het belangrijk om te weten wat je moet doen als jijzelf of iemand die je kent er een heeft.

De symptomen

Je kunt op je hoofd worden geslagen en geen hersenschudding krijgen, dus niet alle hoofdletsels zijn hersenschudding. De tekenen en symptomen van een hersenschudding kunnen van persoon tot persoon verschillen en zijn afhankelijk van de ernst van de verwonding. Als jijzelf of iemand die je kent een hoofdwond heeft opgelopen, let dan op de volgende symptomen:

* Een zeer erge hoofdpijn

* Zwakte en verminderde coördinatie

* Herhaaldelijk braken

* Onduidelijke spraak

* Extreme vermoeidheid of slaperigheid

* Onregelmatige pupillen – de een kan groter zijn dan de ander

* Convulsies of toevallen

* Moeilijkheden om te onthouden waar ze zijn of wat er is gebeurd

* Verwarring, opwinding en prikkelbaarheid

* Verlies van bewustzijn

 

Elk van deze symptomen vereist een onmiddellijk bezoek aan de dokter. Wacht niet om te zien of de hoofdpijn weggaat en neem geen medicijnen tegen de hoofdpijn. Wacht niet om te zien of de symptomen weggaan en probeer niet uit te slapen. Als je hersenen bloeden of zwellen, moet onmiddellijk actie worden ondernomen. Een arts moet je minimaal kunnen observeren om er zeker van te zijn dat de symptomen niet erger worden.

Als de dokter je naar huis stuurt, is het belangrijk dat er altijd iemand bij je is. Zodra de hersenschudding is genezen, en dit kan weken of maanden duren, kunt je je normale activiteiten hervatten. Als je een hersenschudding hebt gehad, neem de blessure dan serieus en neem de tijd om je hersenen te laten genezen.

Vaak zie je dat men veel te snel weer van alles gaat ondernemen en te weinig rust neemt. Er kunnen dan later allerlei klachten ontstaan, zoals blijvende hoofdpijn, concentratieproblemen, problemen met focus  en  diverse hormonale problemen.

Door gelijk te starten met bepaalde supplementen en voedingsgewoonten (koolhydraatarm/ ketogeen) kunnen veel (mogelijke) klachten worden voorkomen.

Indien je na een aantal weken of maanden onverklaarbare klachten, zoals bv klachten van de hormonen, darmproblemen, stemmingswisselingen en dergelijk krijgt bedenk je dan dat je een hersenschudding hebt gehad en dat daarmee de balans in de hormonen kan zijn verstoord. Ook in een later stadium kunnen er nog diverse klachten onstaan (soms jaren later nog). Doordat bv de Hypothalamus, de orkestmeester van de hormonen, door elkaar geschud wordt kan het zijn dat deze minder goed gaat werken.  Hierdoor ontstaat er een disbalans. Ook dan valt hier met de juiste voeding en supplementen veel aan te doen. Hier wordt echter zelden aan gedacht. 

 

Meestal denkt men alleen aan een hersenschudding als men buiten bewustzijn is geweest. Echter je hoofd stoten, zeker als dit vaker gebeurt, zonder dat je buiten bewustzijn bent geweest kan ook al voor diverse  klachten zorgen.